سونوگرافی چیست؟
سلام همون طور که در چند مقاله قبل در مورد تصویر برداری صحبت شد امروز در این مقاله می خوایم در مورد یکی دیگه از روش های تصویربرداری، یعنی سونوگرافی صحبت کنیم ما رو تا آخر این مقاله همراهی کنید...
یه سوالی که همیشه ذهن همه افراد جامعه رو درگیر خودش میکنه اینه که آیا سونوگرافی برای سلامت ضرر داره؟ برای جواب به این سوال باید به طور قاطع گفت نه هیچ ضرری نداره ولی باز هم بعضی از افراد میگن چطور ضرر نداره مگه از اشعه ایکس استفاده نمیشه؟ برای این سوال هم باید گفت خیر در سونوگرافی از اشعه ایکس استفاده نمیشه بلکه در رادیوگرافی و سی تی اسکن بدن تحت تاثیر مقداری معینی از اشعه یونیزان قرار می گیره که اگه از حد مجازش بیشتر بشه برای بدن ضرر داره در غیر این صورت ضرر نداره.
شاید دوست داشته باشید بدونید که اگه سونوگرافی از اشعه استفاده نمیکنه پس چه جوری میتونه تصویر برداری کنه؟
امواج مورد استفاده در سونوگرافی از جنس امواج صوتی و در واقع صدا هستند که هیچ ضرری برای بدن ندارند. اینها امواج فراصوتی هستند.
جنس اونا دقیقا مثل صدا هست ولی به علت بالا بودن فرکانس قابل شنیدن توسط گوش انسان نیست.
سونوگرافی چگونه انجام میشه؟
برای انجام سونوگرافی بیمار روی تخت دراز كشیده و پزشك متخصص ژل خاصی را روی پوست بیمار در محل مورد نظر قرار میدهد.
سپس یك دستگاه كوچك رو كه با سیمی به دستگاه مركزی سونوگرافی متصل است روی پوست قرار میدهد. ژل گفته شده اجازه میده كه امواج فراصوتی راحت تر و به شكل یكنواخت تری به درون بدن نفوذ كند.
پزشك دستگاه را بر روی پوست حركت میدهد تا قسمت های مختلف درون بدن را از زوایای مختلف ببیند. این تصاویر بر روی مانیتور مركزی دستگاه نیز دیده میشه.
در حین سونوگرافی بیمار لرزش آرومی رو در روی پوست خود احساس میكنه. این لرزش به دلیل برخود امواج فراصوتی به پوست بوده و بی ضرر هستن. در پایان معاینه بیمار ژل روی پوست خود را با دستمال پاك میكند.
معمولا نتیجه سونوگرافی بلافاصله بعد از انجام اون توسط پزشك متخصص تصویربرداری نوشته شده و همراه با پرینت یا چاپ بعضی تصاویر سونوگرافی به بیمار داده میشه تا به پزشك معالج خود ارائه کند.
انواع سونوگرافی
سونوگرافی در محدوده شکم و سینه مثل کبد، کلیه و غیره.
سونوگرافی سینه، بافت سینه شامل گره های سینه،عروق، عضله قلب، قفسه سینه، رگ های قلب و غیره.
بیماری های زنانه، سیستم تناسلی خانم ها.
ماهیچه های اسکلتی، مفصل ها، عضلات و تاندون ها.
آزمایش های قبل از زایمان، جنین، رحم، وضعیت نوزاد در دوران بارداری.
سونوگرافی مربوط به کودکان و بچه ها.
پرسش خود را مطرح کنید: