بیماری های شایع اعصاب و روان

بیماری های شایع اعصاب و روان

با سلام به همه ی شما همراهان عزیز. در ادامه ی مقالات قبل میخواهیم درباره ی بیماری های شایع اعصاب و روان به نکاتی اشاره کنیم. بیماری های شایع اعصاب و روان تهدیدی برای سلامت روح و روان هستند اما باتوجه به پیشرفت تکنولوژی و روش های درمانی نوین میتوان اینگونه بیماری ها را در بعضی موارد به طور کامل و در موارد نادری تا حد زیاد پایان داد.

در ادامه با ما همراه باشید...

شناخت بیماری های اعصاب و روان

هرساله بخش زیادی از افراد جامعه درگیر بیماری های مربوط به روان می شوند و در نتیجه هزینه های زیادی را برای درمان پرداخت می کنند؛ متاسفانه در مورد اینگونه اختلالات اطلاعات زیادی در دسترس بیمار و خانواده او قرار نمی گیرد، همچنین خود بیمار نیز به علت عقاید نادرست موجود در جامعه در زمان مناسب به پزشک مراجعه نکرده و به درمان به موقع نمی پردازد.

همه ی ما در طول زندگی دچار غم، افسردگی، خشم، اضطراب و در بعضی مواقع تنهایی، ناامیدی و یاس شده ایم اما آیا واقعا این علائم نشانه ی بیماری های روانی است؟ یا صرفا یک واکنش ناگهانی و ناپایدار بوده است؟

در واقع هر نوع پریشانی، نشانه ی یک اختلال روانی نیست و خیلی از موارد گفته شده در بالا موقتی هستند.

شایع ترین بیماری های روانی

  1. اختلالات خلقی

خلق به معنی احساسات درونی فرد می باشد که در ظاهر و رفتار وی مشخص می شود به طوریکه افراد سالم در شرایط مختلف احساساتی مانند شادی و غم را تجربه می کنند. هنگامی که وضعیت خلق فرد از لحاظ شدت، مدت زمان و دلایل ایجاد آن غیر طبیعی باشد، اختلالات خلقی نامیده می شود که شامل موارد زیر می باشد:

  • افسردگی

برخی از انواع افسردگی، مقطعی و کوتاه‌ مدت و برخی دیگر از انواع افسردگی بلندمدت هستند. افسردگی نوعی بیماری دوقطبی می باشد که فرد در این بیماری دوره های متناوب افسردگی شدید و شادی مفرط را تجربه می کند.

این بیماران به درمان های روان شناختی، دارو درمانی و در مواردی شوک درمانی نیازمند می باشند و در شرایط حاد می بایست بستری شده و تحت نظر قرار گیرند.

  • اضطراب

اضطراب واسترس نوعی احساس نگرانی بدون وجود خطر واقعی و طبیعی است که با علائم جسمانی همانند افزایش تعداد تنفس و فشار خون، افزایش ضربان قلب، لرزش و... مشخص می شود. هنگامی که  این علائم متناسب با شدت عامل نگران کننده و موقعیت نبوده و شدیدتر و طولانی تر از حد طبیعی باشد بیماری به حساب می آید.

اضطراب و استرس مانند افسردگی ازطریق مشاوره و دارو درمان‌پذیر است.

شایع ترین این نوع اختلال شامل :اختلال اضطراب، اضطراب موقعیتی، اختلال وسواسی جبری، فوبیا، ترس از بلندی، ترس از جمع، ترس از تنهایی، تاریکی و... می باشد که همگی نیاز به درمان های دارویی و روان شناختی دارند. 

  • اختلالات شخصیتی

شایع ترین اختلالات شخصیتی شامل شخصیت های وابسته، نمایشی، وسواسی، ضد اجتماعی و... می شوند.

شخصیت افراد مجموعه ای از صفات وخصوصیات مختلف است که این ویژگی ها باید به گونه ای منطقی و متعادل در کنار یکدیگر بروز نماید تا فرد طبیعی به نظر برسد. هنگامی که  یک یا چند ویژگی مانند توجه طلبی، خودشیفتگی، وابستگی، بدبینی و... از حد تعادل خود خارج شده باشد می تواند مشکلاتی برای خود شخص و دیگران ایجاد کند که به آن اختلال شخصیت می گویند.

بیمارانی که دچاراختلالات شخصیتی هستند ممکن است در زمان هایی از زندگی خود طبیعی به نظر برسند ولی اکثراً نیاز به روان درمانی و در مواقعی دارویی و احیاناً در موارد شدیدتری بستری شدن دارند.

  • اختلالات شناختی

اختلالاتی هستند که با ضعف تمرکز، عدم درک صحیح از زمان و مکان و محیط و عدم شناخت هویت دیگران و... مشخص می شود که ممکن است بدون اختلال هوشیاری باشد یا همراه با کاهش سطح هوشیاری باشد این شرایط به طور معمول همراه با بیماری های جسمانی مانند عفونت ها ،ضربه های مغزی و یا اعمال جراحی دیده می شوند و نیاز به پیگیری و درمان دارند. 

شایع ترین نوع اختلال شناختی بدون اختلال در هوشیاری دمانس اختلالات نسیانی یا فراموشی است که اغلب در افراد سالمند دیده می شود و دارای علائمی مانند اختلال حافظه و تمرکز ، اختلال جهت یابی و عدم آگهی از زمان و مکان اختلالات روانی و... می باشد مانند بیماری آلزایمر این افراد گاهاً نیاز به بستری شدن به منظور تنظیم دارویی و کنترل علائم دارند. 

2.اسکیزوفرنی یا جنون جوانی

یک نوع بیماری روان پریشی ناتوان کننده و مزمن است که با علائمی مانند هذیان و توهم مشخص می شود. بیمار گفتار ورفتار آشفته و اختلال در تفکر دارد. زمینه ارث و ژنتیک در این بیماری دخیل است. به دلیل افت شدید عملکرد و احتمال آسیب رسانی به خود و دیگران این بیماران اغلب نیاز به دوره های متعدد و طولانی مدت بستری در مراکز درمانی روانپزشکی دارند.

درمان اختلالات روانی

  • عملکرد روان کاوی
    عملکرد روان کاوی متکی بر اختلال روانی مبتنی بر وجود تعارض های ناخود آگاه است که به طور معمول از دوران کودکی نشأت میگیرد.روان کاوی بر پایه مکانیسم های دفاعی، برای حل اضطراب وجود دارد که ناشی از تکانه ها و هیجان های واپس رانده شده است. در این عملکرد این طور فرض می شود که یادآوری و بازگرداندن تعارض ها و هیجان های ناخودآگاه به حیطه آگاهی، موجب از بین رفتن ضرورت کاربرد دفاع های روانی و در نتیجه بهبود یافتن اختلال است.
  • عملکرد زیست شناختی
    در این عملکرد اختلالات ژنتیکی یا نارسایی های دستگاه عصبی مسئول اختلالات روانی شناخته شده و برای درمان آن ها از طیف گسترده ای از داروها استفاده می شود.
  •  عملکرد شناختی
    عملکرد شناختی،بعضی اختلالات روانی را ناشی از نارسایی و نقص فرایندهای شناختی دانسته و بهبود آن ها را با تغییر آن شناخت ها امکان پذیر می داند. در این عملکرد به جای تکیه بر انگیزه ها و هیجان ها و تعارض های نهفته و پنهان، فرایندهای ذهنی آگاهانه مدنظر قرار می گیرد.
  • عملکرد رفتاری
    عملکرد رفتاری به بررسی چگونگی شرطی شدن ترس ها با موقعیت های معین و نیز نقش تقویت در ایجاد و پایداری رفتارهای نامناسب می پردازد.
  • آموزش خانواده
    آموزش خانواده در کنار سایر درمان ها، اعم از انواع درمان چه درمان روانشناختی و چه درمان دارویی به بهبود بیمار کمک بسیار زیادی می کند. در این آموزش، اعضای خانواده طی جلساتی با بیماری آشنا شده و نحوه برخورد درست با مشکلات بیمار و رفتارهای او را فرامیگیرند.

 

امیدواریم این مقاله  در شناخت انواع شایع بیماری های مربوط به اعصاب و روان به شما عزیزان راهنمایی لازم را رسانیده باشد.در صورت تمایل برای برقراری ارتباط با پزشک مورد نظرتان با سامانه کیمیا ویزیت همراه باشید.

نمایش لیست پزشکان اعصاب و روان

پرسش خود را مطرح کنید:

CAPTCHA code